home
actieve gezinsreis gezinsreizen eenouder gezinsreizen avontuurlijke reis kinderen actieve vakantie met tieners rotsklimmen pyreneeën

VEELGESTELDE VRAGEN OVER GROEPSREIZEN

 

Regelmatig keren dezelfde vragen terug wanneer reizigers ons om advies vragen. Wij zetten hier alvast een aantal veelgestelde vragen op een rijtje.

DE KEUZE VAN JE REIS VERVOER
Moet ik supersportief zijn om mee te kunnen? Hoe geraak ik er met mijn eigen wagen?
Is een niveauverschil binnen de familie of de groep geen probleem? Hoe verloopt het vervoer ter plaatse?
Welke verzekering heb ik nodig? Waar en wanneer vertrekt de bus naar Spanje?
Ik wens mijn reis te annuleren, hoe doe ik dat? Wat als er geen plaats is op de bus of als de busvervoer niet mogelijk is?
Ik annuleer mijn reis, krijg ik het volledige bedrag terug?  
   
HET KAMP ACTIVITEITEN
Ben ik verplicht om deel te nemen aan het kampleven en de animatie? Is dat allemaal wel veilig? Kan ik de gidsen volledig vertrouwen?
Wat moet ik zelf meebrengen om te overnachten? Hoe lang duren de activiteiten?
Kan ik ook reizen met mijn eigen caravan of met een mobilhome? Kan ik met een bril of lenzen de canyon in?
Is er een bankautomaat ter plaatse? Hoe verloopt het eten op activiteit ?
Kan ik waardevolle zaken veilig achterlaten op het kamp? Hoe kan ik mijn vrije dag invullen?
Is een animator hetzelfde als een kinderoppas ?  

Moet ik supersportief zijn om mee te kunnen ?

Zeker niet, een avontuurlijke spirit en een gewone basisconditie volstaan: fun, actie en spanning staan immers centraal. Voorkennis van bergsport is niet vereist. Een gezonde portie hoogtevrees kan dus absoluut geen kwaad. Minimaal 20 meter kunnen zwemmen (of op zijn minst blijven drijven) is wel een vereiste. Iedereen kan op zijn niveau deelnemen.

TOP

Is een niveauverschil binnen de familie of groep geen probleem?

Zeker niet. Alle activiteiten worden zodanig uitgekozen dat ze op verschillende niveaus een uitdaging bieden aan elk gezinslid. Als de mama of papa het liever niet te gek wil, dan kan je gewoon om de obstakels heen; is zoonlief een sportieve durf-al dan kan hij gewoon van een stuk hoger springen dan zijn kleine zus. Op die manier blijft het ganse gezin samen genieten van de leuke activiteiten en van elkaar, zonder dat mama de schrik van haar leven op doet of grote broer zich stierlijk verveelt.

TOP

Welke verzekering heb ik nodig?

Alle gidsen zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid. Het is aan jou om verzekerd te zijn voor persoonlijke ongevallen tijdens de door jou gekozen activiteiten. Bij inschrijving word je dan ook om een geldige bijstandsverzekering gevraagd. Indien je niet voldoende verzekerd bent, kan je steeds de door ons voorgestelde verzekering nemen. Check dus op voorhand bij jouw verzekeraar of de initiatie in de activiteiten in jouw weekprogramma gedekt is. Opgelet: een annulatieverzekering is dus niet voldoende! Een annulatieverzekering is nuttig maar niet verplicht. Uitgebreide info verzekeringen.

TOP

Ik wens mijn reis te annuleren, hoe doe ik dat?

Je dient zo snel mogelijk Family Adventure hiervan op de hoogte te brengen per telefoon en dit te bevestigen per aangetekende zending. De postdatum van je aangetekende brief geldt als annulatiedatum. Opgelet: niet betalen geldt niet als annulatie! Algemene reisvoorwaarden.

TOP

Ik annuleer mijn reis, krijg ik het volledige bedrag terug?

Welk deel van het oorspronkelijk gefactuureerde bedrag je aan Family Adventure dient te betalen, hangt af van het moment van dat je annuleert (check onze algemene reisvoorwaarden voor de annulatiekosten). Na je annulatie krijg je een aangepaste factuur die je sowieso aan Family Adventure moet betalen. Indien je een annulatieverzekering hebt, dan kan je het bedrag terugvorderen van de verzekeringsmaatschappij. Je annulatiereden dient dan wel te voldoen aan de polisvoorwaardenvan je annulatieverzekering.

TOP

Hoe geraak ik er met mijn eigen wagen?

De exacte routebeschrijving vind je per programma terug in de praktische reisinfo. Wij geven soms een alternatieve route dan de route aangegeven door je gps. Uit ervaring weten wij dat onze route de snelste en meest comfortabele is (omdat we bijvoorbeeld smalle en kronkelende bergwegen vermijden). Voor Brussel - Ordesa reken ongeveer 12u rijden en €55 peages. Voor Brussel - Ledro reken ongeveer 14u rijden, €20 en ongeveer €15 voor een wegenvignet

TOP

Hoe verloopt het vervoer ter plaatse?

Kom je met eigen vervoer dan word je ook verondersteld je eigen wagen te gebruiken voor de verplaatsing van en naar de activiteiten. De gidsen rijden telkens voorop en nemen al het technisch materiaal mee nodig voor de activiteit. Alle wegen zijn goed berijdbaar (asfaltwegen), er wordt aan een aangepast tempo gereden en de ritten duren meestal tussen 15 en 45 minuten. (In Torla en Ledro is er telkens één activiteit die zich op 1u30 rijden van het familiekamp bevindt.) Kom je met de autocar, dan word je per minibus of wagen van en naar de activiteiten gereden.
Opgelet als je met de caravan komt! Dit is zeker en vast geen probleem maar hou er wel rekening mee dat je vervoer nodig hebt voor de verplaatsingen van en naar de activiteiten. Daarom raden we eerder af om met een mobilehome te reizen.

TOP

Waar en wanneer vertrekt de bus naar Spanje?

De autocar rijdt enkel in juli en augustus naar ons kamp in Escalona: wekelijks vertrekt de bus op vrijdagavond in België (Antwerpen-Berchem 16u30, Kortrijk-station 18u30) en komt ze terug op zondagvoormiddag (Kortrijk 9u, Antwerpen-Berchem 11u). Eventueel afwijkende opstapplaatsen en vertrektijden worden tijdig vooraf meegedeeld aan alle reizigers.

Onze comfortabele autocars zijn perfect voor eenoudergezinnen of families die niet graag de rit naar Spanje in hun eigen de wagen maken. Per persoon kan je één stuk bagage meenemen (plus eventueel nog een matje of een slaapzak). De bussen stoppen ongeveer om de 4u aan een tankstation waar je even de tijd krijgt om de benen te strekken en naar het toilet te gaan. Tijd om uitgebreid te eten is er evenwel niet, dus het is handig om een lunchpakketje te voorzien. Zaterdagmorgen komen we rond 10u aan in Escalona, waar een stevig ontbijt op je wacht.

De autocar wordt gedeeld met deelnemers van de X-Adventure jongerenreizen en jeugdvakanties. We zorgen er voor dat de rit in alle rust verloopt en dat eventuele getoonde films kidsproof zijn.

TOP

Wat als er geen plaats is op de bus of als busvervoer niet mogelijk is?

Je kan met je eigen wagen komen. Hou er rekening mee dat je in dit geval ook je eigen wagen dient te gebruiken voor de verplaatsingen van en naar de activiteiten. Deze zijn wel altijd mogelijk met een gewone personenwagen. Meer info.

Indien je met het vliegtuig naar Spanje reist, kies je best voor de luchthavens van Zaragoza (op ca. 2u15 van Escalona; 2u45 van Torla), Toulouse of Barcelona (beide op ca. 3u van Escalona; 4u15 van Torla).
Indien je met het vliegtuig naar Italië reist, kies je best voor de luchthavens van Verona (op ca. 1u30), Milaan Bergamo (op ca. 2u), Venetië, Milaan Malpensa of Linate (op ca. 2u30).

Huur sowieso een wagen ter plaatse want de verbindingen met het openbaar vervoer zijn niet goed en je hebt een eigen wagen nodig om naar alle activiteiten te rijden.

TOP

Ben ik verplicht om deel te nemen aan het kampleven en de animatie?

Natuurlijk niet. De goede organisatie, de professionele Nederlandstalige begeleiders en de scherpe prijzen zijn de voornaamste redenen waarom mensen met ons meegaan. Kampleven en animatieprogramma worden vrijblijvend aangeboden en je kiest zelf of en waaraan je deelneemt, het is immers vakantie, voor iedereen.

TOP

Wat moet ik zelf meebrengen om te overnachten?

Dit is afhankelijk van het type verblijf waarvoor je gekozen hebt. Check dus onze pagina met accommodatie en de praktische reisinfo per programma.

TOP

Kan ik ook reizen met mijn eigen caravan of met een mobilhome?

Overnachten op onze staanplaatsen kan zowel in een tent als in een caravan. Reis je met een grote tent of caravan, geef dit dan door op het moment van je reservatie. Op die manier kunnen we voldoende plaats voor jullie voorzien en indien nodig een bijkomende staanplaats voor jullie blokkeren.

Reizen met een camper of mobilhome raden we eerder af. Voor de meeste activiteiten verplaatsen we ons immers buiten het kamp waarbij je aangewezen bent op eigen vervoer. Wil je toch graag reizen met je mobilhome of camper, dan kan Family Adventure zorgen voor lokaal vervoer naar de activiteiten (op aanvraag). Deze optie dien je altijd vooraf te reserveren.

TOP

 

Is er een bankautomaat ter plaatse?

In Escalona is de dichtstbijzijnde bankautomaat gelegen in Ainsa (ongeveer 10km van het kamp), een 10-tal minuten rijden met de wagen.
In Torla is de dichtstbijzijnde bankautomaat gelegen in het dorpje zelf, dus enkele minuten met de auto of voor de echte avonturier 20 min wandelen.

TOP

Kan ik waardevolle zaken veilig achterlaten op het kamp?

Er is altijd iemand van het team aanwezig op het kamp, je kan dus met een gerust hart je spullen achterlaten in je tent. Wil je toch iets op een veiliger plaats leggen, dan kan je dit steeds afgeven aan de kampverantwoordelijke. Neem van thuis uit alleen waardevolle voorwerpen mee die je echt nodig hebt, dan is de kans dat je die kwijt speelt op vakantie ook veel kleiner.

TOP

Is een animator hetzelfde als een kinderoppas?

Nee. De animator verzorgt elke avond na de sportactiviteit een extra animatie-activiteit. Kinderen die hieraan willen deelnemen, zijn welkom tijdens de duur van die activiteit. De animator gaat ook meestal mee op dagactiviteit en kan daar zeker een handje toesteken; als ouder blijf je echter ten allen tijde verantwoordelijk voor jouw kind(eren).
Eén avond voorzien we een oppasmogelijkheid zodat de ouders bijvoorbeeld ook eens een stapje kunnen zetten. Welke dag dit precies mogelijk is, wordt in het begin van de week met de kampverantwoordelijke afgesproken.

TOP

Is dat allemaal wel veilig? Kan ik de gidsen volledig vertrouwen?

Uiteraard! Hoe extremer de sporten, hoe strenger ze gereglementeerd zijn. Onze gediplomeerde en ervaren monitoren houden zich dan ook aan de strengste veiligheidsvoorschriften. Je hebt meer kans om je voet te verzwikken tijdens een wandeling dan dat er je tijdens een Family Adventure reis iets overkomt. Naast de kwalificaties die ze extern reeds behaalden, worden alle gidsen ook intern opgeleid en bijgeschoold gedurende het jaar.
X-Adventure behaalde ook het 'Approved Safety Practices' veiligheidslabel na een twee jaar durende veiligheidsaudit uitgevoerd door BFNO (BeroepsFederatie Natuursport Ondernemingen). Dit is een ondertussen zeer hoog aangeschreven en door de overheid erkend kwaliteitsinstrument.

TOP

Hoe lang duren de activiteiten

Een dagactiviteit begint om 10u en eindigt ongeveer om 17u. Halve dag-activiteiten zijn van 10u tot 13u of van 14u tot 17u.

TOP

Kan ik met een bril of lenzen de canyon in?

Bril of lenzen vormen geen probleem voor het afdalen van een canyon. Je voorziet best wel een koordje, bij voorkeur met een vlotter, zodat je bril niet kan afvallen of zinken. Neem ook een brillendoos mee die nat mag worden, dan kan je je bril even uitdoen en veilig in je pak opbergen wanneer je springt of een glijbaan neemt.
Ook lenzen kan je gerust inhouden in de canyon, het is dan wel aangewezen om een duikbrilletje mee te nemen aangezien je voor sommige passages je ogen liever openhoudt. Neem zeker ook een paar reserve-lenzen mee voor het geval je er onderweg toch eentje zou kwijtraken.

TOP

Hoe verloopt het eten in een activiteit?

Volpension is inbegrepen in je weekprogramma. 's Ochtends maak je zelf een broodje dat de gids dan meeneemt naar de activiteit samen met water en een vier-uurtje. De picknick wordt tijdens de activiteit opgegeten, het vier-uurtje wordt gehouden tot bij de terugkeer aan de wagen. Het is aan te raden om voor en na de activiteit een koek of iets hartigs te voorzien voor de kinderen.

TOP

Hoe kan ik mijn vrije dag invullen?

Als er in je programma een vrije dag voorkomt, kan je die uiteraard invullen zoals je zelf wil. Een dagje uitrusten kan aan de rivier, het meer of het zwembad of gewoon genietend in het kamp. Je kan er natuurlijk ook op uit trekken in de prachtige omgeving: ter plaatse geven we je graag de nodige informatie over wandelingen in de streek of historische dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. Voor de wijnliefhebbers hebben we enkele onmisbare adresjes in de aanbieding waar je de lekkerste wijnen uit de Spaanse Somontano wijnstreek kan gaan proeven.

TOP